Kusursuz olduğu düşünülen bir planın kusuru, kusursuz bir plan yapılabileceği yanılgısıdır
“ Kusursuz olduğu düşünülen bir planın kusuru, kusursuz bir plan yapılabileceği yanılgısıdır..." Değerli okuyucu, “Var olan her şey gibi hayal gücünün de bir sınırı vardır” ifadesini kullanmıştık Kilit, Anahtar ve Kapı serisinin yayımlanmış ilk iki kitabında.

Fiziksel sonsuzluk (ya da sınırsızlık) ne mantık yoluyla ne de deneysel gerçeklerle açıklanabilmesi mümkün olmayan bir unsurdur. Bu noktadan hareketle insan zekâsının da bir limiti olduğunu belirtmek yanlış olmaz. Dolayısıyla insanoğlu tarafından geliştirilen herhangi bir planın kusursuz olmasını beklemek ya körü körüne inanmanın ya da analitik düşünememenin sonucu olabilir. Çünkü kusursuzluk mükemmellik demektir, mükemmellik ise sınırsız bir zekâyı gerektirir.
Pearl Harbour baskını, Hitler’in hezimeti ya da Sovyetler Birliği’nin çöküşü gibi onlarca tarihsel örnek verilebilir kusursuz gibi görünen planların fiyasko ile sonuçlanması noktasında. Her birini başarısızlığa götüren farklı sebep veya sebepler vardır. Ancak burada asıl üzerinde durulması gereken gerçek, hangi içerikte olursa olsun her planın temelde ortak bir zayıf noktası olduğudur. Henüz tamamlanmadan ifşa edilme olasılığı, en mükemmel görünen stratejinin bile başarısızlıkla sonuçlanmasına yol açar.
“ Kusursuz olduğu düşünülen bir planın kusuru, kusursuz bir plan yapılabileceği yanılgısıdır..."
Yaşar Özdemir